De multe ori, familiile persoanelor vârstnice optează pentru angajarea unui îngrijitor atunci când nu mai pot avea grijă de ele. Dar ce se întâmplă cu bandatele din Italia, țara unde lucrează cele mai multe românce în acest domeniu, atunci când bătrâna sau bătrânul moare?
Badanta este acea persoană care se ocupă de masa și igiena personală a vârstnicului, dar se asigură și dacă își ia medicamentele și îl ajută să meargă la medic.
Contractul colectiv național din Italia, referitor la munca domestică, indică setul de drepturi ale îngrijitorului în cazul decesului persoanei pe care a îngrijit-o. Ei bine, contrar a ceea ce s-ar putea crede, relația de muncă a îngrijitorului nu se încheie automat – din cauza dispariției persoanelor în vârstă.
De fapt, este necesar un act efectiv de concediere, care, prin urmare, trebuie să fie în scris și nu doar verbal. Acesta va fi clasica scrisoare recomandată cu confirmare de primire sau o scrisoare înmânată de mână și contrasemnată pentru confirmare de primire.
Dimpotrivă, contractul de muncă cu îngrijitorul continuă dacă persoanele responsabile de încetarea acestuia nu își manifestă în mod concret voința. În orice caz, toate drepturile economice dobândite între timp de către lucrător rămân în vigoare. Gândiți-vă doar la toate plățile lunare neplătite (inclusiv cea de-a 13-a lună) sau la indemnizația de concediere. Prin urmare, chiar dacă îngrijitoarea moare, aceasta va avea tot dreptul să le revendice pentru ea însăși, conform Money.it.
Este foarte important de precizat că prin lege îngrijitorul trebuie concediat de către cei care preiau moștenirea persoanei decedate și care, în virtutea acestei alegeri, vor prelua toate relațiile active și pasive ale acesteia din urmă. Prin urmare, vor lua și locul angajatorului îngrijitorului.
Astfel, moștenitorii vor trebui să respecte o serie de obligații, nu numai în ceea ce privește concedierea, ci și în ceea ce privește preavizul, concediul și indemnizația de concediu. În caz contrar, îngrijitorul va avea tot dreptul de a acționa în instanță – pentru a obține plata a ceea ce este încă datorat.
Cu toate acestea, am spus că aceștia iau locul angajatorului, cei care au acceptat moștenirea: rezultă că lucrătorul casnic trebuie, prin urmare, să fie atent să identifice cu precizie moștenitorii rudei angajatorului. În practică, de fapt, nu lipsesc hotărârile judecătorești care resping acțiunile intentate de îngrijitori care au dat în judecată pe fiul/fiica angajatorului, fără să știe inițial că acesta din urmă nu acceptase de fapt moștenirea – și, prin urmare, putea fi considerat ca fiind exclus în mod pașnic de la orice obligație față de îngrijitor.